De 5 grootste brandoorzaken in de keuken en hoe je ze kunt voorkomen
Brandveiligheid in de keuken is van groot belang voor de veiligheid van medewerkers en gasten. In dit artikel bespreken we de 5 grootste brandoorzaken in de horeca en geven we praktische tips om ze te voorkomen. Van vetbranden tot onveilige opslag van brandbare materialen, ontdek hoe je brandrisico’s kunt minimaliseren en jouw keuken veilig kunt houden.
Brandoorzaak 1: vetbranden
Vetbranden zijn een van de meest gevaarlijke brandoorzaken die kunnen ontstaan in een keuken. Dit gebeurt wanneer olie of vet in een pan of friteuse te heet wordt en vlam vat. Temperatuur van olie kan snel stijgen en wanneer deze de zelfontbrandingstemperatuur bereikt (rond de 300°C), kan de olie in vlammen op gaan.
Hoe voorkom je brand door vet?
Om vetbranden te voorkomen, is het belangrijk om de temperatuur van olie goed in de gaten te houden. Gebruik een thermometer om te controleren of de olie niet te heet wordt. Zorg ervoor dat je altijd aanwezig bent als je met olie of vet kookt, zodat je snel kunt reageren als er iets misgaat. Zet de pan nooit onbeheerd op het vuur en gebruik een branddeken of vetblusser in geval van een vlam.
Brandoorzaak 2: slechte ventilatie en vetophoping
Een van de belangrijkste brandoorzaken in de horeca is de ophoping van vet en olie in afzuigsystemen, ventilatiesystemen en vetputten. Hier komen namelijk vetdampen vrij tijdens het koken, dat zich ophoopt en kan leiden tot brandgevaar. Zo mag het vet in je vetkanaal namelijk maar 0,5 millimeter zijn.
Wil je meer weten over de wet- en regelgeving rondom vetkanaal reiniging? Lees dan voor ons artikel: Vetkanaal reiniging | Richtlijnen & wettelijke verplichtingen.
Hoe voorkom je brand door slechte ventilatie?
Om te voorkomen dat er brand ontstaat door vetophoping is het belangrijk om deze periodiek te laten reinigen door experts. Zo ben je er van verzekerd dat je beschikt over een schoon en brandveilig kanaal. Hoe vaak je in het jaar je vetkanalen moet reinigen, verschilt per horecazaak. Weet je niet hoe vaak jij in het jaar je kanalen moet reinigen? Bel ons dan gewoon even, dan geven we je advies!
Laat je vetkanalen reinigen door de VETGroep!
Brandoorzaak 3: elektronisch keukenapparatuur
Elke keuken staat er vol mee, elektronische keukenapparatuur. Denk aan ovens, magnetrons, mixers, koelkasten en ga zo maar door. Ze spelen een belangrijke rol in de dagelijkse werkzaamheden van een keuken, maar zijn ook een van de meest voorkomende brandoorzaken. Staan er bijvoorbeeld te veel apparaten op één stroomkring, dan kan dit leiden tot een overbelast stopcontact en kortsluiting of oververhitting veroorzaken. Daarnaast kan het gebruik van beschadigde stekkers of verlengsnoeren ook leiden tot stroomproblemen. En ook het gebrek aan onderhoud van elektronische apparaten kan de oorzaak zijn van brand.
Hoe voorkom je brand door elektronische keukenapparatuur?
Om brand door elektronische keukenapparatuur te voorkomen, is het belangrijk om alle machines regelmatig te controleren. Werken ze nog goed? Zijn ze beschadigd? Daarnaast is het belangrijk om alleen goedgekeurde en veilige verlengsnoeren te gebruiken en niet met meerdere apparaten een stopcontact of stroomkring te delen. Tijdig onderhoud is cruciaal. Zo voorkom je brand door elektronische keukenapparatuur in je keuken.
Brandoorzaak 4: onveilige opslag van brandbare materialen
Veel horecakeukens slaan schoonmaakmiddelen, olie, gasflessen of andere brandbare stoffen op in de buurt van warmtebronnen, zoals de oven, het fornuis of een grill. Dit vergroot het risico op brand en is dan ook een van de meest voorkomende brandoorzaken in keukens. Wanneer deze stoffen worden blootgesteld aan een hittebron of vonk, kan er een brand ontstaan en dit kan drastische gevolgen hebben.
Hoe voorkom je brand door onveilige opslag?
Zorg ervoor dat alle brandbare materialen op een veilige plaats worden bewaard. Gasflessen moeten in goed geventileerde ruimtes worden opgeslagen en mogen nooit in afgesloten kasten staan. Zorg ervoor dat de opslagruimtes goed geventileerd zijn en dat producten altijd goed zijn afgesloten.
Brandoorzaak 5: onvoldoende brandpreventie- en blusmiddelen
Zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen kan er altijd iets misgaan, daarom is het cruciaal om te allen tijde voldoende brandblusmiddelen binnen handbereik te hebben. Het ontbreken van brandblussers, het niet weten hoe je ze moet gebruiken of niet werkende brandblussers, kan ervoor zorgen dat een klein brandje snel uit de hand loopt en tot een grotere schade leidt.
Hoe voorkom je brand door onvoldoende brandpreventie?
Zorg dat er altijd voldoende brandblusmiddelen aanwezig zijn, zoals brandblussers, branddekens en vetblussers. Controleer regelmatig of de brandblussers in goede staat verkeren en zorg ervoor dat ze goed bereikbaar zijn. Train het personeel in het gebruik van brandblusapparatuur en organiseer regelmatig brandveiligheidstrainingen. Dit zorgt ervoor dat iedereen snel en adequaat kan handelen in geval van brand.
Zijn jouw brandblussers weer toe aan een keuring? Neem contact met ons op en dan zorgen onze vakkundige experts ervoor dat jij over de juiste gecertificeerde brandblussers en vetblussers beschikt.
VETGroep: jouw specialist op het gebied van brandveiligheid in de keuken
Het voorkomen van brand in de horeca is natuurlijk van groot belang voor de veiligheid van jouw medewerkers en gasten, evenals voor de continuïteit van jouw bedrijf. Als specialist op het gebied van vetkanaal reiniging en met expertise in keuring en certificering van brandblussers, leveren we bij de VETgroep hoogwaardige diensten en oplossingen om de veiligheid en efficiëntie van horecazaken te verbeteren. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vooral contact op met onze experts!