=

Verduurzamen van luchtbehandelingskasten: wat moet je weten?

Het verduurzamen van je luchtbehandelingskasten (LBK’s) is een cruciaal onderdeel van het verbeteren van de energie-efficiëntie in gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende methoden om LBK’s te verduurzamen, met een speciale focus op het gebruik van energie-efficiënte motoren, waaronder IE1, IE2, IE3, IE4 en IE5.

Waarom je luchtbehandelingskasten verduurzamen?

Luchtbehandelingskasten spelen een belangrijke rol in het realiseren van een gezond binnenklimaat door het regelen van ventilatie, verwarming en koeling. Verouderde systemen kunnen echter aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken. Door deze systemen te verduurzamen, kan je niet alleen de energiekosten verlagen maar ook bijdragen aan een duurzaam en gezond binnenklimaat.

 

Motoren en efficiëntie niveaus

Motoren zijn een essentieel onderdeel van LBK’s en het efficiëntieniveau van deze motoren heeft een grote impact op het totale energieverbruik van het systeem. De Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) heeft een reeks efficiëntieklassen voor motoren vastgesteld, namelijk IE1, IE2, IE3, IE4 en IE5.

 

IE1 (Standard Efficiency):

Deze motoren hebben de laagste efficiëntie en zijn niet meer toegestaan in nieuwe installaties binnen de EU sinds 2011.

 

IE2 (High Efficiency):

Hoewel efficiënter dan IE1, zijn ook deze motoren steeds minder vaak toegestaan voor nieuwe installaties, tenzij ze worden gebruikt in combinatie met een frequentieregelaar.

 

IE3 (Premium Efficiency):

Sinds 2015 zijn IE3-motoren de minimale vereiste voor nieuwe installaties binnen de EU zonder frequentieregelaar.

 

IE4 (Super Premium Efficiency):

Deze motoren bieden nog hogere efficiëntie en worden sterk aanbevolen voor nieuwe installaties om energieverbruik verder te verminderen.

 

IE5 (Ultra Premium Efficiency):

De nieuwste en meest efficiënte motoren op de markt, die zorgen voor maximale energiebesparing.

 

 

Welke motor gebruiken voor verduurzaming LBK?

Bij het verduurzamen van LBK’s is het belangrijk om te voldoen aan de huidige regelgeving en tegelijkertijd te streven naar maximale efficiëntie:

 

Vermijden van IE1 en IE2:

Aangezien IE1-motoren verboden zijn en IE2-motoren alleen mogen worden gebruikt met een frequentieregelaar, is het beter om deze te vermijden.

 

Gebruik van IE3-motoren:

Dit is momenteel de standaard minimale vereiste voor nieuwe installaties zonder frequentieregelaar.

 

Voorkeur voor IE4 en IE5-motoren:

Deze motoren bieden aanzienlijke energie- en kostenbesparingen op de lange termijn. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, is de terugverdientijd vaak kort door de besparingen op energiekosten.

 

Andere duurzaamheidsmaatregelen voor LBK’s

Naast het upgraden van motoren zijn er verschillende andere manieren om LBK’s te verduurzamen:

 

Warmteterugwinning:

Installatie van warmteterugwinningssystemen (zoals warmtewisselaars) kan het energieverbruik drastisch verminderen door de warmte van uitgaande lucht te gebruiken om inkomende lucht te verwarmen.

 

Gebruik van frequentieregelaars:

Door motoren te combineren met frequentieomvormers kan het energieverbruik verder worden geoptimaliseerd, vooral bij variabele luchtstromen.

 

Onderhoud en reiniging:

Regelmatig onderhoud en het schoonhouden van filters en kanalen zorgen ervoor dat de LBK efficiënt blijft werken.

 

Slimme sturing:

Het implementeren van geavanceerde regeltechnieken en sensoren kan helpen om het systeem dynamisch aan te passen aan de daadwerkelijke vraag, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen.

 

Verduurzaming van luchtbehandelingskasten is een belangrijke stap richting energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Door te kiezen voor de juiste motoren en aanvullende duurzaamheidsmaatregelen kunnen we de prestaties van deze systemen optimaliseren en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het gebruik van IE3, IE4 en IE5 motoren, in combinatie met technieken zoals warmteterugwinning en frequentieregelaars, zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik en de operationele kosten.

 

Kies VETgroep voor het verduurzamen van je luchtbehandelingskasten!

Bij VETgroep weten we hoe belangrijk het is om te beschikken over een efficiënte en duurzame luchtbehandelingskast. Niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar ook voor het verlagen van uw energiekosten.

 

Heb je daarom vragen of ben je geïnteresseerd in advies op maat voor jouw luchtbehandelingssysteem? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.