=

Droogijsstralen: Dé innovatieve oplossing voor oppervlaktereiniging.

VET is dé specialist in oppervlaktereiniging met behulp van droogijsstralen. Wij gebruiken deze revolutionaire techniek voor de meest veeleisende reinigingsproblemen. Droogijsstralen maakt gebruik van vaste CO2-pellets die op hoge snelheid op het oppervlak worden geblazen, zonder schadelijke residuen achter te laten. Deze innovatieve methode biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele methoden, zoals sponsstralen en zandstralen. Het is niet alleen milieuvriendelijk en veilig, het kan ook voor een breed scala aan toepassingen worden ingezet, variërend van industriële reiniging tot voedingsmiddelenindustrie en historische restauratie. 

Ontdek op deze pagina meer over droogijsstralen, de voordelen ervan en de diverse toepassingen waarin het een verschil maakt.

Wat is Droogijsstralen?

Droogijsstralen, ook bekend als CO2-stralen, is een innovatieve reinigingstechniek die werkt met vaste CO2-pellets (droogijs) die met hoge snelheid op oppervlakken worden geblazen. Het droogijs verandert onmiddellijk in gas en zet uit, waardoor verontreinigingen zoals vuil, vet, roest, verf, coatings en meer van het oppervlak worden verwijderd. Wat overblijft, is een brandschoon en onaangetast oppervlak. En daar worden we blij van bij VET.

Voordelen van Droogijsstralen

Er zijn veel voordelen op te noemen wanneer we de techniek van droogijsstralen toepassen voor oppervlaktereiniging, hieronder sommen we er een aantal op:

 • Milieuvriendelijk: Droogijsstralen is een zogeheten groene reinigingstechniek. Het proces laat geen schadelijke chemicaliën of afvalstoffen achter, dankzij het CO2-sublimatieproces dat het zo milieuvriendelijk maakt.
 • Zacht voor oppervlakken: In tegenstelling tot traditionele methoden zoals zandstralen of chemische reiniging, is droogijsstralen zacht en laat het geen schade achter op oppervlakken.
 • Efficiënt: Het verwijdert zelfs de meest hardnekkige verontreinigingen in één enkele behandeling, wat tijd en kosten bespaart. Er is geen wachttijd voor drogen na de reiniging.
 • Veiligheid: Droogijsstralen is niet-brandbaar en niet-geleidend, wat het veilig maakt voor gebruik in verschillende industrieën.
 • Gezondheid: Omdat er geen chemicaliën worden gebruikt, is droogijsstralen geschikt voor reiniging in voedingsmiddelen-, farmaceutische en medische omgevingen.

Droogijsstralen versus sponsstralen en zandstralen

Misschien heb je eerder met sponsstralen en/of zandstralen te maken gehad. Droogijsstralen heeft diverse voordelen ten opzichte van deze methoden. In vergelijking met sponsstralen, waarbij gewoonlijk een abrasief medium zoals schuurspons wordt gebruikt, is droogijsstralen niet-abrasief en laat het geen residu achter op het oppervlak. Dit betekent dat droogijsstralen geschikt is voor gevoelige materialen en oppervlakken zonder schade toe te brengen.

In tegenstelling tot zandstralen, waarbij schurende materialen zoals zandkorrels worden gebruikt, is droogijsstralen ook niet-schurend, wat resulteert in aanzienlijk minder slijtage aan het te reinigen oppervlak. Zandstralen kan leiden tot permanente schade aan materialen en vereist vaak extra reparaties en kosten voor het herstellen van het behandelde oppervlak. 

Droogijsstralen elimineert dit risico en minimaliseert de noodzaak voor kostbare reparaties, waardoor het een kosteneffectievere en efficiëntere optie is voor veel toepassingen. Bovendien zijn er geen schadelijke stofdeeltjes of schadelijke dampen bij droogijsstralen, wat de veiligheid en gezondheid van zowel de werknemers als het milieu bevordert.

Toepassingen van Droogijsstralen

Droogijsstralen heeft een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën, waaronder:

 • Industriële reiniging: Verwijderen van coatings, roest en vuil van machines, apparatuur en constructies.
 • Voedingsmiddelenindustrie: Reinigen van productielijnen, tanks en oppervlakken zonder de productie te verstoren.
 • Medische en farmaceutische sector: Sanitair onderhoud in cleanrooms en laboratoria.
 • Grafitti-verwijdering: Effectief verwijderen van verf- en inktmarkeringen van gebouwen en structuren.
 • Historische restauratie: Voorzichtig reinigen van monumenten en historische gebouwen zonder schade.
 • Brand- en waterschadeherstel: Verwijderen van roet, rook en schimmels na brand- of waterschade.
 • Autoreparatie en restauratie: Verwijderen van verf, olie en vuil van voertuigen.

Onze werkwijze

VETgroep voert eerst een opname uit bij het betrokken object om zo in kaart te brengen wat de wensen zijn en welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om de originele waarden te behalen. Ons team combineert deze gegevens om zo een goed advies en passende offerte uit te kunnen brengen. Indien noodzakelijk voor het offerte traject plannen wij eerst de uitvoering van een proefstuk.

We zijn benieuwd naar jouw vraag rondom oppervlaktereiniging en bekijken graag of droogijsstralen daarvoor dé oplossing is. Klik hier om contact op te nemen of je gegevens achter te laten.